пʼятницю, 16 червня 2017 р.

Кулінарна книга + МК

Вітаю! Я сьогодні знову з кулінарною роботою.



Мабуть, це тому що в нас в СкрапРелаксі минув кулінарний місяць)))) От я і хочу залишити і тут свої роботи, зроблені для челенджу


Ця красунька створена в рамках спільного проекту, тому процес її народження можна детально роздивитися тут, тут і тут. Але в кінці посту я продублюю це тут.



Фотосесія відбувалась на подвір'ї за домом, на дровах серед яблунь )))













_________________________________________________________________________________

А тепер 

процес створення.

Скажу одразу, ідея не моя, придумала не я, привласнювати чужих заслуг не хочу. Але в кожного майстра є якісь свої прийомчики, тому, маю надію, комусь знадобить і моє бачення процесу.

Спочатку обовязково, як і перед будь-яким проектом, треба відібрати потрібні матеріали. Це і організує, і дозволяє потім зекономити час і нерви на пошуки того самого сантиментра мереживаю. Краще все відібрати зразу.
В мене - тканина в червоно-білу клітинку, сіра шерсть і двонитка, мереживо, вирубка, чіпборд і скраппапір, переплетний картон, синтепон. Спеціального "кулінарного" паперу нема, і цим я також хочу сказати, що значно важливіше в нашому ділі - муза, натхнення бажання і фантазія, ніж спецматеріали.



Першим ділом нарізаю заготовки для основи і верхньої обкладинки із переплетного картону, готую конструкцію. 

Моя улюблена товщина 1,5 мм - не затовстий і не затонкий, і моя швейна машинка його бере. Хоча після останнього її ремонту прошивати обкладинки намагаюся по мінімуму.


Складаю деталі, залишаючи відстань  між ними близько 3-4 мм - для згину,


і проклеюю смужками паперу. Використовую звичайний ПВА.


Перша затоговка готова


Проеклюю синтепоном. Ріжу вже дуже давно тканину, стрічки і синтепон маленьки роликовим ножем. Надвичайно зручна штука. Хто сумнівається - брати однозначно))


Всі ці самі підготовчі дії виконую із другою заготовкою.


Тепер приблизно прикладаю як воно має бути. Хоча ми ж знаємо, що саме це медитативне заняття може тривати не одну годину, і не факт, що буде саме так у кінцевому варіанті. Навіть, якщо сфотографувати всю проміжну композицію)))


По задуму,  кулінарочка має бути червона у клітинку. Але виявилося, що тканини залишилося замало. Ну і дуже строкато було б, напевно... Тому "розбавляю" нейтральним сірим.


Зшиваю куски


Приступаю до обтягування заготовки.


Впевнена, що в кожного, хто зробив хоча б дві-три обладинки є своє бачення як це зробити. Покажу вам, як це роблю я.

Починаю з верхньої сторони. Зрізаю кутик.


Проклеюю. Пензликом це робити набагато зручніше і акуратніше.


Для закріплення  ефекту праска в поміч. До речі, найрівніше кутики в мене виходять саме з праскою.


Згинаю, проклеюю, проутюжую ще раз.


А потім ще раз.


При необхідності можна помогти собі все рівно заправити всередину  голочкою або шилом. 


Отак воно вийшло. 


Приступаю до композиції на обкладинці. І.... концепція помінялась (див. на фоток 10 вище))))




Тепер розділювачі
Мені оптимально робити три розділи для запису усіх рецептів. Велика категорія для випічки і закруток, а все інше - салатики, закуски, новий і досі нікому невідомий рецепт борщику чи якийсь  десерт можна цілком вмістити в розділ "Інше". Ну от чесно,  я не уявляю, чим можна заповнити розділ про перші чи другі страви. Не тому, що я супер-пупер в плані готування. Просто є базові страви, супи чи гарніри, рецепти яких просто не бачу смислу писати.

Виглядає це так:



Декор максимально плоский -  щоб книжечка зручно закривалась/відкривалась. Для основи трьох розділювачів пішов один лист двостороннього скраппаперу, трохи обрізків, біла вирубка і сантиментрів 15 мережива.




Хочу детальніше зупинитися на тому, як я роблю  на розділювачі-закладки. Загалом, нічого надзвичайного, але, можливо, це читатимуть новачки і такий опис буде корисним.

Отже, дано: три розділювачі, для яких треба рівномірно зробити закладки, для зручного переходу між розділами. Бажано: уникнути фігурного вирізання і мінімізувати витрати матеріалу.


Висота розділювача 14 см. Роблю 3 заготовочки висотою 4 см (4см*3 - закладки і 1см*2 - відстань між закладками) і шириною в 2 дюйма( беру такий розмір тільки тому що дошка для бігування в мене в дюймах і так зручно буде поділити навпіл). Бігую кожну пополам. На цю закладку по суті буде найбільше навантаження і найчастіше використання - тому краще уплотнити. І приклеюю напис з назвою розділу.


А потім акуратненько "підлінієчку" чи то краще "під макетний коврик" приклеюю до основи.





Обкладинка з розділювачами разом:


Декорую єдиний форзац обкладинки 

Вставляю люверси і  вже майже все!



Вже в самому кінці я побачила, що клей проступив через тканину внизу. (Це був "Переплетний" від ФД, думаю з "Універсальним" такого конфузу не вийшло б)
Вийшла з ситуації, приклеївши своєрідне дно.



Залишився ще один момент - внутрішня сторона основи. Проклеюю ватман, чи акварельку, чи шо є підходяще. Не бачу смислу брати скраппапір - це все одно ніхто не буде бачити, навантаження на таку підкладку мінімальне, та й не буває такого великого формату скраппаперу.


Щоб все рівненько лягло бігую-клею поступово по частинам.

Сторінки всередині книги будуть максимально прості.  Додала зображення милих акварельних чашок і намалювала лінію для назви рецепту. А чашки - вони потрібні. Вже як простежується тема Аліси - а твір, між іншим, якщо хто помітив)))) дуже навіть тісно перекликається з "їстівною" ідеєю - то треба витримати цю тему до кінця. На форзаці  лист із написами Drink me, тому чашки на сторінках - це до "божевільного чаювання". Асоціації в хендмейді - річ важлива)))


Буде конструкція на кільцях. Використовую звичайний дирокол. Спеціально для того, щоб це було зручно майбутній господині-власниці. Бо кроподайл, чи встановлювач люверсів є далеко не в кожного вдома))))) а от канцелярський дирокол - річ потрібна в хазяйстві. Стандартна відстань між кільцями дозволить додати в кулінарочку будь що - хоч нові сторінки, хоч роздрукований рецепт, хоч вирізки з журналів. Я за зручність!





Збираю все на кільця і тепер точно все!



Дякую за увагу!

_________________________________________________________________________________

Покажусь у червневому завданні  Rosa-Talent. Все ж таки обов'язковий елемент - чіпборд - у мене на обкладинці в головній ролі




І неодмінно маю записатися в галерею Скрапмір. Адже в основі роботи папір про Алісу і трохи обрізків різдвяної колекції.



3 коментарі:

  1. Спасибо за участие в галерее работ ПЧ и выбор материалов ТМ "ScrapМир".

    ВідповістиВидалити
  2. Интересная идея использовать эту коллекцию для кулинарной книги! Спасибо, что творите с материалами ScrapМир!

    ВідповістиВидалити
  3. Какое интересное сочетание Новогодней и Сказочной коллекций в Кулинарной Книге! Смотрится интригующе. Благодарим за участие в нашей Галерее и использование материалов ТМ ScrapMir в работе!

    ВідповістиВидалити